Tempparit edustavat nykyajan Minna Canthia

Suomalaiset rakastavat realismia, koska se sopii meidän melankoliselle kansanluonteelle. On mieltäylentävää lukea, miten kirjan tai realitysarjan päähenkilöllä menee niin uskomattoman huonosti. Miten joku voikin olla niin nolo, että ei tajua aiheuttamansa tilanteen säälittävyyttä? Onneksi itse sentään osaan elää elämää niin kuin kuuluu, vaikka paremminkin voisi toki mennä.

Minna Canth oli realismin uranuurtajia Suomessa. Hänen teoksensa olivat suosittua luettavaa ja niillä on ollut suuri vaikutus suomalaiseen taiteeseen ja viihteeseen. Temptation Island on tällä aikakaudella kansan suosiossa ja kutakuinkin yhtä moni suomalainen tuntee Tempparit kuin Minna Canthin. Realismin suosion puolesta puhuu realityohjelmia pullollaan olevat kanavien ohjelmakartat.

Reality-tv on vain yksi realistisen tyylisuunnan ilmentymä. Tyylisuunnassa keskitytään ikäviin yksityiskohtiin ja korostetaan niitä. Positiiviset käänteet ohitetaan nopeasti. Niistähän saattaisi joku pahoittaa mielensä, sillä suomalainen jos joku voi tulla kateelliseksi ihan mistä vaan. Taidetta on monenlaista, ja sen tarkoitus on monesti tuoda esiin epäkohtia tai ainakin herättää ajatuksia. Siksi realismissakin nimestään huolimatta liioitellaan tosielämän synkkyyttä, jotta viesti varmasti menee perille.

Temptation Island on omalla tavallaan laadukasta viihdettä. Se tuo esiin parisuhteiden vaikeuksia korostamalla pariskuntien saarella tekemiä virheitä ja hakemalla ristiriitaisia yhteyksiä heidän sanomisilleen. Moni samaistuu ohjelman hahmoihin ja tunnistaa samoja ongelmia omassa suhteessaan. Ohjelman katsominen on helppoa parisuhdeterapiaa, sillä käytöksen ongelmakohdat tunnistaa helpommin jossain muussa henkilössä kuin itsessään. Osallistujien mokien alleviivaaminen helpottaa oivaltamaan myös kotisohvalla mikä toiminnassa mättää. Kenen tahansa suhteessa on pintaa syvemmällä jokin huonosti, jos kumppani pettää.

Minna Canthin suosituin teos on Työmiehen vaimo, joka ilmestyi vuonna 1885. Sain kirjan äidiltäni joululahjaksi ja se oli puhutteleva teos. Todella ikävä ja synkkä, mutta negatiivisen tunnelman avulla se herätti huomaamaan epäkohdat, joita kirjailija halusi teoksellaan tuoda esiin. Kirja käsitteli työläisluokan kurjia oloja, alkoholismia ja naisen heikkoa asemaa avioliitossa. Minulle oli käsittämätöntä, miten aviomies sai juoda vaimonsa henkilökohtaiset rahat ja rahojen loputtua vaimo joutui töihin, jotta mies pääsi kapakkaan. Saatoin tunnistaa tarinasta yhtymäkohtia omaan elämääni. Suosittelen lukemaan! Muuta hyvää kirjassa oli se, että se oli lyhyt.

Tämän vuoden Temptation Island -kaudesta on saanut paljon enemmän hupia ja hyötyä, kun sai viime vuonna istua kameroiden edessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.