Miksi pettäminen voi olla hyvästä

Tänään analyysissä: Voiko suhde olla pettämisen jälkeen vahvempi kuin sitä ennen? Mielestäni pettäminen on parempi teko kuin se, että molemmat osapuolet jäisivät löllöttelemään suhteeseen, johon eivät ole tyytyväisiä. Joskus tekemättä jättäminen on vahingollisempaa kuin hätiköidyt teot.

Kävin Vilman ja Eliaksen vieraana heidän podcastissa Värikäs Totuus. Meillä oli hyvät keskustelut mm. luottamuksesta ja miten se rakennetaan uudelleen. Teki hyvää saada puhua asioista niiden harvojen ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät tilanteeni. Kun pahin on jo tapahtunut suhteessa, silloin uskaltaa ottaa puheeksi ne pienemmätkin asiat, jotka ovat hiertäneet suhteessa jo pidempään. Kun luottamus on 0%, uskallat riskeerata 100% – ja suuret riskit mahdollistavat suuret voitot. On kuitenkin pidettävä mielessä myös se mahdollisuus, että voitto jää tällä kertaa saamatta.

Tappioista seuraa se, että parilla on enemmän viisautta ja kokemusta suhteen suurimmista riskitekijöistä ja niiden hallinnasta. Haastava prosessi vahvistaa suhdetta, kun jaksatte selvittää asiat. Läpikäynnin jälkeen uskallat kertoa erimielisyytesi pikkuasioista ja voit luottaa siihen että selviydytte ristiriidasta, eikä ero tule siitä jos toinen ostaa väärän merkkisiä kaurahiutaleita.

Kerran saa tehdä virheen, mutta tyhmyyttä on se jos siitä ei ota opikseen. Jos kuitenkin teen saman virheen kahdesti, en välttele vastaavia tilanteita jatkossa vaan hakeudun vaikeaan tilanteeseen niin kauan että selviydyn voittajana. Luen Pat Allwrightin kirjaa Basics of Buddhism, jossa opetetaan että hakeutumalla aktiivisesti uusiin vaikeuksiin olet lähempänä valaistusta. Elämä on jatkuvaa parantamista. Temptation Island oli paikka, jossa ei selvin päin ollut hauskaa. En myöskään olisi viihtynyt valtavirralle suunnatussa RMJ:ssä selvin päin, mutta osasin toimia niin kuin festareilla kuuluukin, eli juoda perseet olalle ja suunnistaa yksin omaan hotellihuoneeseen. Jatkossa voinkin miettiä, tarvitseeko lähteä paikkoihin joissa en viihdy ellen juo itseäni ja seuraani mukaviksi.

Pettäminen on normaalia, mutta se ei tee siitä hyväksyttävää. Jos jompikumpi pettää, pitää miettiä mitkä tekijät tilanteeseen johtivat. Syy on harvoin niin yksinkertainen kuin “olen vain petturi-tyyppiä”. Tähän ongelmaan työkaluksi toimii turvallisuusjohtamisessa käytetty 5 x Miksi -taktiikka, jossa kysytään viisi kertaa miksi, kunnes löytyy juurisyy onnettomuudelle.

Sama tekniikka toimii kysymykseen: Miksi petin?

  1. Läpällä ja kännissä
  2. Se tuntui siinä tilanteessa oikeutetulta
  3. Koska sinäkin käyttäydyit noin
  4. Koska seksi ei ole minulle suhteessa tärkeää
  5. Koska me arvostamme elämässä eri asioita

Pettämisasiantuntija

Kun analysoit omaa toimintaasi järjestelmällisesti, voit kehittyä ihmisenä ja puolisona. Pelkkä analysointi ei silti riitä, vaan asioille pitää tehdä jotain. Uskallatko kysyä ne vaikeimmat kysymykset, vai hakeudutko mieluummin tänäänkin sohvalle katsomaan uutiset, kun aamulla pitäisi jaksaa
mennä töihin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.