Koskaan ei ole liian myöhäistä erota

Onko suhteessasi kaikki hyvin? Joka kerta kun huomaat miettiväsi tätä, kirjoita se ylös. Itse kirjoitin mietteet päiväkirjaan, vihkoon tai kännykän muistiinpanoihin. Eroaminen on helpompaa kun voit laskea merkintöjen määrän ja tehdä päätöksen järkipohjalta ja perustellen. Jos olet itkenyt monta iltaa turhaan tai kumppanisi käytös on loukannut sinua usein, on pysähdyttävä keskustelemaan, onko asia korjattavissa vai kannattaako luovuttaa.

Olen kiitollinen nuorelle Minnalle, joka kirjoitti ahkerasti päiväkirjaa. Lukemalla vuosia myöhemmin silloisia ongelmia, näkee niihin vanhempana helpommin ratkaisut. Kirjoittaminen on minulle parasta terapiaa. Olen ratkaisuhakuinen ja haluan oppia virheistäni mahdollisimman paljon. Tässä auttoi myös Toivu Sydänsurusta -verkkokurssi. Tapasin kurssin luojan rakkaustohtori Emilia Vuorisalmen ja sain kokeilla kurssia.

Tieteellinen lähestyminen eron aiheuttamaan tuskaan oli minulle helpoin keino. Kurssin rakkaustiede-osassa lääkäri Emilia kertoi rakastumisen fysiologiasta ja ymmärsin itsestäni jotain uutta. Olen luullut että minussa on jotain vikaa, kun ihastun helposti uusiin ihmisiin, mutta menetän kiinnostuksen ennemmin tai myöhemmin. Kurssista sain lääketieteellisen selityksen ongelmalleni, jonka olen pelännyt olevan riippuvuus ihastumisen tunteeseen. Opin, että rakkaushormoneista dopamiini ohjaa toimintaani vahvemmin kuin muut rakkaushormonit oksitosiini ja serotoniini. Haen järjestelmällisesti uusia elämyksiä, innostun herkästi uusista asioista ja dopamiinivoittoiselle ihmiselle on tyypillistä hakea jännitystä ja haastetta myös parisuhteista.

Kurssilla käytiin läpi myös tapoja helpottaa oloa rakkaushormonien vieroitusoireissa. Liikunta tuo mielihyvää ja tämän huomasin kevään mittaan kokeellisesti kun treenasin rengastrapetsin SM-kisoihin. Hengitysharjoitukset auttoivat minua unettomuusongelmassa kun opin rentoutumaan. “Hengittämällä niin syvään, että keuhkojen ja sydämen alapuolella pallealihas liikkuu hengityksen mukana ylös ja alas, pakotat sydämen siirtymään hitaampaan, rennompaan ja hieman epäsäännölliseen rytmiin. Tämä lähettää muulle hermostolle viestin, että koska sydän lyö nyt rennosti, muutkin kehon ovat voivat siirtyä lepotilaan.”

Monesti eroamme, koska se on helpompi tie kuin ratkoa yhdessä todelliset ongelmat. Olen kuitenkin optimisti ja uskon, että voin saada jotain vielä parempaa ja olla onnellisempi, joko yksin tai jonkun muun kanssa. Nyt kun olen perehtynyt tekijöihin, jotka johtivat suhteen loppumiseen, voin osaltani tehdä seuraavasta suhteesta paremman.

Pelasta itsesi. Ero tekee meistä vahvempia.

2 vastausta artikkeliin “Koskaan ei ole liian myöhäistä erota”

 1. Lisää tietoa: itseasiassa silmistä näkee, onko henkilö dopamiini- vai seratoniinihakuinen.

  Ihmisillä on kaksi pääasiallista ”palkintohormonia”, jotka ohjaavat ihmisen elämää ja käyttäytymistä. Yksi on seratoniini, joka tuottaa onnellista oloa turvallisista, rutiininomaisista asioista. Toinen on dopamiini, joka tuottaa onnellista oloa jännittävistä ja uusista asioista. Kaikilla ihmisillä aivot tuottavat kumpaakin, mutta usein toista enemmän ja helpommin kuin toista. Tämä on hyödyllistä ihmiskunnalle: suuresta ihmismassasta löytyy sekä uusia kasveja testaavia ja tuntemattomia alueita koluavia, että perusarkea pyörittäviä, pieniä parannuksia tekeviä henkilöitä. Tämä on skaala – löytyy sekä ääripäitä, että keskellä olevia.

  Palkintohormoonijärjestelmä on itseasiassa geneettistä, ja määräytyy jo sikiövaiheessa. Tämä vaikuttaa myös silmien rakenteeseen: seratoniinihakuisten iiristen kuvio on polkupyörän pyörän näköinen, ja koostuu suorista viivoista. Dopamiinihakuisten iiristen kuviointi on marmorimaista, jossa on pyöreitä kaaria ja tummia pisteitä. Useimmilla on jonkinlainen sekoitus.

  Miten tämä vaikuttaa rakkauselämään? Itse marmorisilmäisenä totesin, että päädyn aina todella haastaviin henkilöihin, joilla on pitkäaikaissairauksia, erikoinen lapsuus, suuria haasteita elämässä, jne., ja paljon aikaa kuluu selvittelyyn ja draamaan.
  Kun tajusin tämän, kysyin itseltäni: Minkä haluan olevani elämäni päähaaste – mies vai työ? Kysymys oli helppo. Tottakai mieluummin haluaisin haastavan ja dramaattisen työn, matkustelua, draamaa ja käänteitä, kuin hankalan miehen. Mieluummin hankkii helpon miehen, joka mahdollistaa haastavan elämän.

  Nyt minulla on mies, jonka kanssa ei tarvitse riidellä oikeastaan koskaan yhtään mistään. Sovimme tiimimme tehtävät ja tavoitetason selkeästi, ja sitten keskitymme luomaan jännittävää elämää, sekä tukemaan toista.

  1. Tää olikin mielenkiintoista uutta tietoa, kiitos kommentista❣️ Haastava työ kieltämättä kiehtoo enemmän kuin haastava parisuhde. Mutta onko dopamiinihakuinen ihminen aina haastava kumppani ja pitääkö siis valita serotoniinivoittoinen puoliso jotta saa sopuisan suhteen? Eli silmiä analysoimaan🧐

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.