Tee-se-itse-rengastrapetsi

Nyt on loistavat kelit aloittaa uusi ulkoharrastus: trapetsiakrobatia. Itse innostuin vuosi sitten rengastrapetsista, koska laji kehittää lihasvoimaa ja kehonhallintaa sekä tarjoaa monipuolisen välineen kuntoiluun, itsensä ilmaisuun ja apinointiin. Trapetsikaupoista ei löytynyt mieluisaa rengasta, jossa koko, toimitusaika ja hinta-laatu-suhde olisi vastannut odotuksiani. Tein siis sellaisen itse. Näillä ohjeilla sinäkin voit hankkia samanlaisen ja aloittaa uuden urheilulajin!

Rengastrapetsi

Rengastrapetsi (aerial hoop, aerial ring)

Ensiksi tärkeintä on päättää, minkä kokoisen rengastrapetsin tarvitset. Jos olet lyhyt ja kankea kuten minä, hyvä mitta renkaan sisähalkaisijalle on 85 cm. Jos olet pitkä tai notkea, hanki isompi. Pienellä renkaalla toiset temput ovat helpompia ja toiset vaativat isomman. Jos olet pitkä, notkea ja haluat treenata pariakrobatiaa, sisähalkaisija saa olla 100 cm.

Koon valinnan jälkeen pitää valita materiaali ja taivuttaa putki renkaaksi. Jos sinulta ei löydy autotallista omaa putkentaivutuskonetta, tilaa trapetsi putkentaivutukseen erikoistuneesta metallipajasta. Custom Truck osaa taivuttaa sopivia renkaita ja heillä palvelu pelasi, suosittelen! Oma trapetsini on tehty haponkestävästä teräsputkesta, jonka halkaisija on 25 mm ja seinämän paksuus 3 mm. Putken käsittely ja vahvuus ovat hieman ylimitoitettuja, mutta tätä putkea pajalla sattui olemaan hyllyssä. Muukin materiaali käy, mutta 2,5 cm paksuisesta renkaasta saa parhaan otteen.

Seuraavaksi tarvitset kangasteippiä, jolla teippaat renkaan saadaksesi siihen paremman pidon. Jääkiekkomailateippi on tähän tarkoitukseen hyvää. Teippaa rengas kauttaaltaan siten, että alakaaressa on kaksinkertainen teippaus. Alakaari on suurimmalla rasituksella kun liikut siinä eniten ja lisäksi kaksinkertainen teippaus tekee siitä aavistuksen pehmeämmän. Voit teipata koko trapetsin myös kahdesti. Netistä löytyy lisää teippausohjeita. Teippiä kuluu 13-23 metriä riippuen trapetsisi koosta, teipin leveydestä ja siitä kuinka paljon päällekkäin sen liimaat (overlap). Teippi saattaa jättää renkaan ikävän tahmeaksi. Helpotusta tuo kiipeilijöiden tai tankotanssijoiden suosima magnesiumjauhe. Tahmeus kuitenkin häviää käytössä.

Trapetsin kiinnityspaikan löytäminen voi olla haastavaa. Trapetsin voit kiinnittää koukulla kattoon, telineeseen tai puun oksaan. Kun kiinnität trapetsin puun oksaan, tarvitset pikalukon / karabiinin / sakkelin ja nostoliinoja. Näitä tuotteita voit shoppailla vaikka rautakaupasta.

Rengastrapetsi aloituspakettiRengastrapetsin rakennussarja, aloituspaketti

Näillä kuvassa näkyvillä tuotteilla pääsin itse alkuun, näin paljon ne maksoivat ja täältä ne ostin:

 • Rengas postikuluineen, 124e, Custom Truck
 • Kangasteippi 22 m, 3,99e, Prisma
 • Pikalukko, 8,50e, IKH
 • Nostoliina eli päällysteraksi 2/4 metriä, 9,90e, IKH
 • Nostoliina eli päällysteraksi 1/2 metriä, 5,90e, IKH

Starttipaketin hinnaksi tuli siis yhteensä 152,29 euroa. Tällä pääset jo pitkälle! Trapetsin alle kannattaa laittaa esim. retkipatja tai jumppamatto. Kuten joka harrastuksessa, lisätarvikkeita voit hankkia vaikka kuinka paljon, sillä asianmukaisilla välineillä harrastaminen on helppoa ja kivaa. Prisman kiipeilyosastolta löytyy kaikenlaista ilma-akroiluun sopivaa lisäosaa. Itse olen hankkinut lisäksi seuraavat lelut:

 • Salihanskat, 10,00e, Prisma (Kädet väsyvät ensimmäisenä ja hanskat hidastavat kipeytymistä sekä vähentävät känsien muodostumista.)
 • Swivel eli kierronpoistaja, 90,00e, Prisma (Kiipeilyyn tehty laakeroitu kierronpoistaja on kallis. Ostin ensiksi Bilteman veneosastolta 4 eurolla leikarin, joka toimii mekaanisesti samalla lailla. Siitä puuttui kuitenkin laakerointi, joten sillä rengas ei pyörinyt vapaasti.)
 • Sling eli kiinnityslenkki 60 cm x2,12,00e, Prisma (Näillä lenkeillä swivel kiinnitetään, koska ikinä ei saa metalli hinkata metallia varten.)
 • Kamerajalka, 40,00e, Verkkokauppa (Tämä on toisiksi paras treenikaveri! Kun katsot omia treenivideoita, kehityt nopeammin kun huomaat virheesi.)
 • Kiinnityshihna / sidontaliina x2, 20,00e, IKH (Jos et löydä sopivaa puun oksaa, voit virittää sidontaliinat kahden puun väliin ja ripustaa trapetsin siihen.)

Ilma-akrobatia-varusteetEdistyneen rengastrapetsiharrastajan tarvikepaketti, osat listattu yläpuolella

Tutkimusta ja tekstiä tästä aiheesta minulla riittäisi vaikka diplomityön verran, mutta jätän lujuuslaskennan, impulssivoimat, kiinnitystekniikan ja itse harjoittelun tuonnemmas. Tämä oli toivepostaus ja täällä blogissa saa  kysyä harrastuksesta lisää, vastaan mielelläni sillä aihe on suurin intohimoni! Tässä oma treenivideoni kuukauden aktiivisen harrastamisen jälkeen.

Muista, että harjoittelet omalla vastuulla! Itse taivutettu putki ja rautakaupasta ostettu nostoliina eivät ole ilma-akrobatiaan tarkoitettuja välineitä. Tavallinen tapaturmavakuutus ei korvaa trapetsilla sattuneita vammoja. Älä yritä temppuja, jotka tuntuvat epävarmoilta.

2 vastausta artikkeliin “Tee-se-itse-rengastrapetsi”

 1. Tää oli loistava postaus! Kiitos avusta; olen kauan etsinyt sopivaa rengasta ja mistä semmoisen hankkisi. Tästä löytyi kaikki vastaukset ja avut mitä renkaan hankintaan tarvitsi. Nyt voin jatkaa rakasta harrastusta myös kotona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.