Mekaniikan perusteet apuna tankotanssissa

Kun tunnet tankotanssissa vaikuttavat perusvoimat, voit käyttää fysiikan ilmaisia voimia tekemään osan työstäsi. Voima on fysiikassa vuorovaikutuksen voimakkuutta kuvaava vektorisuure, jolla on sekä suuruus että suunta. Tässä 4 vinkkiä keventämään tangolla kieppumista!

Tangolla pysyminen on sitä kevyempää, mitä suurempi kitka on. Kitkaa voit suurentaa lisäämällä kosketuspinta-alaa ihon ja tangon välille. Vaihtoehtona on myös käyttää grippiapuja, joilla kasvatat ihon kitkakerrointa siellä, missä pitoa eniten tarvitset. Kitka onkin tutuin mekaniikan ilmiö tangolla. Kitka on kahden pinnan väliin muodostuva vuorovaikutus, joka vastustaa liikettä. Lepokitka vastustaa liikkeelle lähtöä esim. tangolla istumisessa. Liikekitka pyrkii pysäyttämään liikkeen esim. pudotuksissa. Lepokitka on suurempi kuin liikekitka.

Tankotanssin fysiikka, kitka
Kitkan täytyy olla vähintään yhtä suuri kuin painovoima eli gravitaatio, jotta tangolla pysyy.

Teet paremman pyörähdyksen, kun otat vauhtia tangentin suuntaan. Pyörimisliikkeessä hetkellinen nopeus (vt) on ympyräradan tangentin suuntainen. Jos ote tangosta lipeää, pyllähdät maahan myös tangentin suuntaan. Geometriassa tangentti on suora, joka sivuaa ympyrää, ja ne leikkaavat yhdessä pisteessä. Newtonin II lain mukaan kiihtyvyyden suunta on sama kuin voiman suunta, F=ma. Kun tarkastelukoordinaatistona on lattia, pyörähdyksessä liikkeen suunta muuttuu koko ajan.

Tankotanssin fysiikka, spin
Ota vauhtia pyörähdykseen ponnistamalla pyörimisradan tangentin suuntaisesti.

Käytä momenttia apuna staattisissa pidoissa. Momentti eli voiman momentti on mekaniikassa suure, joka kuvaa systeemiin kohdistuvaa vääntövaikutusta. Momentin suuruus riippuu vääntävän voiman suuruudesta ja vipuvarren pituudesta. Wikipedian mukaan momenttia voi epätäsmällisesti ajatella kappaletta ”pyörittävänä voimana”, sillä momentin asema pyörimisliikettä kuvaavissa yhtälöissä on samanlainen kuin etenevässä liikkeessä voimalla. Esim. Skorpionissa pitää painaa alajalkaa alas, jotta jalasta tulee suurempi momentti tasapainottamaan liikkeen ja helpottamaan pitoa.

Tankotanssin fysiikka, momentti
Istuminen on helpompaa kun kallistat lantion. Tällöin se sattuu vähemmän, koska pysyt tangolla kitkan ja momentin yhteisvaikutuksesta.

Keskipakoisvoiman ansiosta pyörivä asento on kevyempi kuin staattinen. Kakkoskohdassa tuli jo ilmi, että pyörimisliikkeessä nopeuden suunta muuttuu koko ajan. Tästä syntyy näennäinen voima, keskipakoisvoima. Jos liikettä tarkastellaan tankotanssijan pyörivästä koordinaatistosta, vaikuttaa silloin voima vetävän meitä poispäin tangosta, jolloin gravitaatio on suhteellisesti pienempi. Liike on siis suhteellista. Paikoillaan tangolla roikkuminen voi tuntua raskaalta. Mutta kokeilepa kuvan 2 etukoukkua ensin staattisella tangolla ja sitten spinnitangolla, huomaat että liike on kevyempi pyörivällä tangolla.

Nämä esimerkit ovat yksinkertaistettuja, mutta pyrkivät tuomaan esiin muutamia tankotanssin kannalta olennaisia mekaniikan käsitteitä. Kun opetan tankotanssia, on nämä kikat mielestäni helpoin selittää fysiikan termein. Tankotanssissa voi onneksi kompensoida vajavaisia voimia hyvällä tekniikalla ja päinvastoin. Selitinkö jonkun asian aivan päin honkia? Menikö mulla newtonit tai skorpparit sekaisin? Kommentoi alle, mitä mieltä olit esimerkeistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.